x480KopfotoTypischv1

Femke Wolthuis

Wat ik dEED

EEN DUIZENDPOOT DIE FOCUST

IN DEN BEGINNE...
bezocht ik de toneelacademie in Maastricht. Daarna studeerde ik theater- film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Dublin. Van 1991 tot 2000 maakte ik theater en was ik freelance regisseur-verslaggever voor diverse radio en tv-programma’s.

RTV UTRECHT (2000-2003)
Mijn debuut als nieuwslezer bij televisie. Ik presenteerde het dagelijkse nieuwsprogramma en de actualiteitenrubriek Kijk op 9.

RTLNIEUWS (2003-2011)
Hier presenteerde ik afgewisseld met Jan de Hoop het RTL-Ontbijtnieuws. Ook werd ik gevraagd voor het economisch programma RTLZ. Dat is – anders dan veel mensen denken – geen kwestie van binnenkomen, gaan zitten en autocue oplezen. Ik draaide mee op de redactie en hield zelf de voorgesprekken met de mensen die ik in de uitzending interviewde.

RTVNOORD (2011-2013)
Toen in 2011 de kans kwam om weer terug “op stee” te komen (Groningers snappen precies wat ik daarmee bedoel) en een nieuws- en actualiteitenprogramma te presenteren bij RTVNoord, was dat een mooie kans om me verder te ontwikkelen in het presenteren en interviewen. Op de avond van de Facebook-rellen in Haren heb ik pas goed ervaren hoe belangrijk het is precies te weten waar je het over hebt als presentator. Omdat ik ben opgegroeid in Groningen en Haren wist ik precies wat zich waar afspeelde en wie ik ermee bereikte.

DAGELIJKSE STEM BIJ DE NOS (2013-2015)
Toch lokte het landelijke en internationale nieuws weer. Van 2013 tot 2015 werkte ik bij de crème de la crème van de Nederlandse journalistiek. Naast het radionieuws maakte en presenteerde ik het mediaoverzicht in het Radio 1 Journaal en “Met het oog op morgen”. Ook was ik voice over voor het NOS jounaal.

THEATER (1986-heden)
Naast mijn werk voor radio en televisie heb ik altijd theater gemaakt. Tijdens mijn studie speelde ik bij de Utrechtse stadscabaretier Hennie Oliemuller, waar ook Tineke Schouten is begonnen. Direct na mijn studie speelde ik bij Theater Terra. Met Romanesca en Parlanza maakte ik tot 2016 muziektheater en een kleinkunstvoorstelling. In 2011-2012 produceerde ik samen met componist Eric Bergsma en schrijver Jacques Vriens de familiemusical 'De bende van de Korenwolf'. Onder de naam Typisch! maakte ik sinds 1996 samen met pianist en theatermaker Eric Bergsma cabaret op maat voor zeer diverse gelegenheden. Tegenwoordig kun je me soms tegenkomen bij een optreden in een buitenland.

EIGEN BENEN
Medio 2015 bleek het niet langer mogelijk mijn journalistieke job bij de NOS te combineren met de toenemende aanvragen voor dagvoorzitterschap, presentatie en moderatie, Ik koos uiteraard voor het laatste. De combinatie van inhoud, vrijheid en creativiteit, daar kon de NOS onmogelijk tegenop.

phoneicon1641A0

Mail50px

©Femke Wolthuis 2018